Ludvikaelever ringer till rymden - ställer frågor till astronaut Marcus Wandt på ISS

På måndag 29 januari åker 50 personer från grundskola och VBU-gymnasiet i Ludvika samt  läraren Jenny Jansson som leder Samarkandprojektet Mission X till Stockholm. Där ska de delta i inflightcall med astronaut Marcus Wandt.
Två elever – en från junibacken och en från VBU – ska ställa frågor till honom i direktsändning, medan han är på ISS. Samtalet med Marcus är cirka 20 minuter på eftermiddagen och det kommer att direktsändas. Se Samtal med Marcus Wandt här på Samarkands hemsida. Måndag 29 januari kl 14:25-14:45

Om du får problem med länken ovan finns direktsändningen att se på: In-flight call med Marcus Wandt - Esero

Den 29 januari samlas skolelever på Tekniska museet för att ställa sina frågor till astronaut Marcus Wandt. Tack vare ESERO Sverige – ett samarbete mellan KTH och Sveriges fem Wisdome-arenor, på initiativ av ESA och Rymdstyrelsen – får barn och unga möjlighet att koppla upp sig mot den internationella rymdstationen ISS och uppleva rymdforskning på riktigt.
200 skolelever från olika håll i landet har valts ut att resa till Stockholm för en heldag med utforskande av rymden.

Dagens höjdpunkt blir ett videosamtal där barnen får ställa sina frågor till Sveriges nya astronaut, Marcus Wandt, som just nu befinner sig på den Internationella Rymdstationen ISS . Från Ludvikas grundskolor och gymnasium åker 50 personer till detta arrangemang och två av eleverna, en från Junibacken och en från VBU får prata med Wandt. Detta är ett led i projektet Mission-X som ägs av Samarkand och projektleds av Jenny Jansson, lärare på VBU.

Förutom samtalet, kommer skoleleverna att engagera sig i en rad rymdaktiviteter under dagen. Jordobservationer, raketbyggen, uppskjutningar, testa att docka med ISS och möjlighet att prova på både träning i tyngdlöst tillstånd att träna som en astronaut och att äta rymdmat i form av insekter och larver.

I programmet finns också Open Space-visningar i Wisdome Stockholm, som bjuder på omslutande rymdupplevelser i 3D där publiken är med och styr färden genom hela det kända Universum.
"Genom att låta skolelever utforska rymden öppnar vi oändliga möjligheter att upptäcka naturvetenskap, innovation och problemlösning – och kanske viktigast av allt – att få insikter om hur vi alla kan vara en del av att forma en hållbar framtid”, säger Mariana Back, projektledare för ESERO Sverige på Tekniska museet.
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter