Vägledning

Har du frågor kring vad du har för alternativ eller vet du helt enkelt inte vad du vill? Då kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare, de hjälper dig att reda ut dina frågetecken. Personlig vägledning innebär att du i samtal med en studie- och yrkesvägledare diskuterar frågor rörande utbildning, yrkesval samt karriärväxling.

Om du går på gymnasiet eller en folkhögskola kan du hitta en vägledare via skolan. Du kan också kontakta vägledare på ett universitet eller en högskola. Du behöver inte läsa på högskolan för att få prata med vägledarna där och det kostar ingenting att boka tid med en studievägledare. 

Högskolecentrum bjuder ibland in till informationsträffar om campus- och distansstudier och möjligheter till relevanta jobb i regionen. Upplägget kan vara att t.ex. Högskolan Dalarna berättar om olika utbildningsprogram och representanter från näringslivet berättar om yrket och lokala jobbmöjligheter. Håll koll på vår hemsida och facebooksida för mer information.

VBU har studie- och yrkesvägledning för vuxna. www.vbu.se

Länk till Högskolan Dalarnas studie- och yrkesvägledare  http://www.du.se/studievagledning
 
Skolverket har samlat viktig information för att du ska kunna välja en utbildning som passar dig och dina intressen. Här finns inspiration och stöd för att underlätta ditt val. http://utbildningsinfo.se/

Universitets och Högskolerådet https://www.uhr.se/

Innan du bestämmer dig för att studera vill du kanske veta hur framtiden ser ut för olika yrkesområden. Här presenteras trender och prognoser för yrkeslivet de kommande åren. Arbetsförmedlingen gör återkommande analys av hur arbetsmarknaden utvecklas i vår region.  www.arbetsformedlingen.se

På Arbetsmarknadskunskaps hemsida finns länkar till flera bra sajter för att lära sig mer om utbildningar, jobb och arbetsmarknad.
www.arbetsmarknadskunskap.se