(Från nyhetsarkiv 2016)
Nu är det klart att SJ sätter in ett X40-tåg varje vardagsmorgon från Ludvika till Stockholm, med start 12 december.
– Ett jätteviktigt steg för oss i Bergslagspendelns intressegrupp. Då går det att kliva på tåget i Ludvika klockan sex på morgonen och vara framme i Stockholm vid niotiden, säger Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning.
Fredrik Rönnings kommunalrådskollega i Ludvika, Leif Pettersson, är lika glad.
– Det här innebär en betydlig förbättring, inte minst för arbetspendlingen.
Tar över i december
Tåg i Bergslagen, TiB, utsåg i den senaste upphandlingen SJ till ny operatör av TiB-trafiken från december 2016.
I våras blev det så klart att regionala utvecklingsbolaget Samarkand blev den nya samordnade kraften för infrastrukturfrågor i Västerbergslagen och också huvudman i partnerskapet för de sex kommuner (Ludvika, Smedjebacken, Fagersta, Surahammar, Hallstahammar och Västerås) som via Bergslagspendelns intressegrupp arbetar för förbättrad kommunikation längs den aktuella sträckan.
– Även företagen finns med i det här arbetet, inte minst de större företagen som ABB och Ovako, säger Fredrik Rönning.
"Kvalitetshöjning"
Sedan tidigare går det under helgerna direkttåg mellan Ludvika och Stockholm, men nu startar alltså vardagstrafik morgontid och Samarkands vd Lars Lindblom ser det som en rejäl förbättring.
– Inte minst är ju den här ”dubbeldäckaren” en kvalitetshöjning. Här kan vi prata om kundanpassning, med ökad bekvämlighet, wifi och så vidare, säger Lindblom.
Fler sittplatser
Fler platser blir det också med X40, 246 sittplatser jämfört med 165 på nuvarande Reginatåg.
Ett litet stopp i Västerås, cirka 15 minuter, blir det dock under resan för att ett annat tågsätt ska kunna kopplas till.
Första steget av flera
Men ett viktigt steg åt rätt håll är samtliga inblandade överens om att det är med ett direkttåg till Stockholm på morgnarna. Sedan arbetas det vidare för att nå nästa tre steg:
1) Daglig direkttur även i motsatt riktning, Stockholm- Ludvika.
2) Dagliga turer i båda riktningarna en gång i timmen.
3) Hastighetshöjande åtgärder längs banan.
- Vi kommer att jobba vidare med det här och det känns positivt att alla kommuner längs sträckan är med i arbetet, säger Leif Pettersson.