Ovako vinner Hållbarhetspriset

Samarkand delar årligen ut ett näringslivspris inom Miljö och Hållbar Utveckling för att stimulera och belöna engagemang i hållbarhetsfrågor inom Västerbergslagens näringsliv. Årets pris går till Ovako för deras globalt ledande position inom hållbar stålproduktion. 
 

"Ovako är ledande inom hållbar stålproduktion. Företaget har minskat 
koldioxidutsläppen med 54 procent sedan 2015 och stålprodukternas 
koldioxidavtryck är 80 procent lägre än det globala genomsnittet.
Med den nya vätgasanläggningen i Hofors blir Ovako först i världen med att värma stål med vätgas inför valsning och tar nästa stora steg mot en klimatneutral stålproduktion
."
Så lyder motiveringen som gav Ovako årets Hållbarhetspris. Sedan nomineringen och motiveringen skrevs har Ovako ytterligare minskat koldioxidutsläppen, till en total minskning på 55 procent.

Under året har det varit öppet att nominera en person, företag eller sammanslutning i Västerbergslagen, som tagit fram en idé som är tydligt realiserbar eller som genom nytänkande och innovation i sitt företagande har brutit ny mark för regionens hållbarhetsarbete. Jury som därefter utsett vinnaren är ”Hållbarhetsnätverket”, som består av representanter från Ludvika och Smedjebackens kommuner samt företag från regionen. Priset, som delas ut årligen, består av ett penningbelopp och ett diplom till vinnaren.

Vanligtvis brukar Hållbarhetspriset delas ut i samband med något större evenemang som hålls hos Samarkand under hösten, men på grund av rådande situation med Covid hölls prisutdelingen i en mindre skala.

Här kan du ta del av en videoinspelning från utdelningen där Lars Lindblom, vd samarkand2015 delar ut priset till Ovakos vd Göran Jansson.    


Övriga nominerade i år var: 

Lönnbackens Gård
Jag vill nominera Lönnbackens gård i Skeppmora till årets hållbarhetspris! De arbetar med hållbart jordbruk med grönbeteshöns, växtodlingar och kor, utifrån filosofin att göra så lite ingrepp som möjligt på naturen och förädla det vi har.


Raimo Liikamaa
Raimo Liikamaa för sitt engagemang i handspritsprojektet där han själv stod och blandade för hand och tillverkade handsprit av restetanol både kvällar och helger. Han till och med åkte till Rättviks kommun med sin privata bil för att äldrevården var i akut behov av handsprit. Det kallar jag engagemang! Raimo är driftchef för ölprocessen på Spendrups och mycket väl värd att lyftas för han arbetar i det tysta.

 
Mikael Karlsson
chef för flödesstyrning och utveckling på Spendrups, har arbetat fram vårt transportavtal som gör att vi inte bara själva köra våra egna lastbilar på 100 förnybart bränsle utan genom upphandling kommer våra upphandlade inrikestransporter att bli fossilfria år 2025 – en stor miljösatsning värd att prata om.

 
Spendrups
Sedan april kör alla egna lastbilar på 100 % förnybart bränsle och företaget har bytt till 100 % återvunnet material i sina plastsvep. Under våren 2020 tillverkade handsprit av restetanol, när behovet i vård och omsorg var stort. man skänkte 30 000 flaskor dryck med kort bäst-före-datum till MatRätt, en social supermarket i Göteborg

 
Hållbara trädgårdar och gröna uterum  
(En kurs på Brunnsviks folkhögskola)
En trädgårdsutbildning med inriktning på hållbarhet. När kursen är klar så kommer deltagarna vara redo att jobba både inom parkförvaltning, handelsträdgård, trädbeskärning och även med eget företag inom trädgård. Allt med inriktning på hållbarhet.
Ett bra sätt att nå ut och att få upp ögonen hur man i både det lilla och det stora skapar ringar på vattnet.

 
Disponentparken i Grängesberg
För deras sätt att skapa delaktighet och att integrera människor i samhälle och arbetsliv. Disponentparken är ett samhällsnyttigt och socialt företag som på ett hållbart och miljösmart sätt tar tillvara på både jordens och människors resurser.

Här kan du läsa mer om Hållbarhetspriset och nominera representanter till 2022-års pris. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter