Boksläpp och filmvisning hos Samarkand

(Från nyhetsarkiv 2018)
Womanhood är namnet på en film om olika kvinnors syn på kvinnlighet. Filmen spelades in i Ludvika under våren 2018, som ett gymnasiearbete och en del i kursen Mediaproduktion 2 inom VBU.
Filmen är även en fortsättning på en verksamhet inom Samarkand2015:s projekt för medflyttande partners till personer som rekryterats till jobb i Ludvika. På fredag är det både filmvisning och släpp av en fotobok som tagits fram i medflyttarprojektet.  

Internationellt har filmen Womanhood rönt uppmärksamhet. Bland annat i höstas visades filmen på Four River Film Festival i Kroatien. Det är en av de viktigaste ungdomsfilmfestivalerna i hela världen och där valdes filmen ut bland närmare 1000 bidrag.  Efter festivalen i Kroatien har Womanhood visats bland annat på filmfestival i Storbritannien och på Dalarnas Film Festivalen i Falun.   
 
Filmen skildrar åtta kvinnor från sju olika länder och dessa kvinnors definition av kvinnlighet, både från sitt eget perspektiv och deras kultur. Regissör är Rebecca Li.  
 
Nu är det dags för premiärvisning i Ludvika, hos Samarkand2015 som är den gemensamma nämnaren och där kvinnorna som medverkar i filmen träffas och nätverkar. De kvinnor som deltar i filmen är Abee (Indien), Charlotta (Sverige), Dragana (Serbien), Gudrun (Namibia), Jennifer (Sverige), Louise (Sverige), Marija (Kroatien) och Renoza (Sri Lanka/Nya Zeeland).
 
Abee, Dragana, Gudrun, Marija och Renoza var även med och skapade den fotobok som släpps på fredag. Boken innehåller bilder från fotoutställningen ”Ludvika sett med nya ögon”, som fanns på Ludvika biblioteks konstrum i vintras. Bilder och text i boken skildrar Ludvika så som utlandsfödda och nyanlända kvinnor ser kommunen.
 
Både fotoutställningen och boken är en del av ett projekt som drivs av Samarkand2015, där medflyttarna har fått både praktisk hjälp och ett stort nätverk, både med personliga vänner och karriärmässigt.    
 
- Vårt arbete för medflyttare handlar både om att komma till rätt i en ny stad och att hitta sysselsättning. Det har verkligen varit lyckosamt för dessa kvinnor. Många av dem har både funnit vänner för livet och praktik eller arbete berättar Åsa Andersson på Samarkand2015.
 
Klockan 18.00 fredag den 19 oktober är det "Fredagskväll med foto och film"  på Samarkand2015, Fredsgatan 27, Ludvika. Efteråt välkomnas till internationell fika. Medarrangör är Medieinriktningen (SA) inom Västerbergslagens Utbildningsförbund.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter