Zento Garden – en japanskinspirerad trädgård 

Japansk park i Ludvika Japansk park i Ludvika

Många ludvikabor och förbipasserande har säkert sett att det under sensommaren hänt saker kring den stora transformatorlådan på Väsmanstrand. Ytan runt lådan, som tidigare bestått av en grusplan har nu förvandlats till en liten japanskinspirerad trädgård.

I stora krukor, i ett antal toroider (stora ringar som sitter på transformatorers genomföringar) samt på en konstgjord kulle har det planterats växter som kommer att växla färg efter årstid. Runt lådan har det anlagts slingrande gångstigar av älvdalsporfyr och placerats tidlösa malmstenblock från Grängesbergs gruvindustri. Mellan detta finns fält av slaggsten från Smedjebackens stålindustri och på flera platser har det placerats ut bänkar och sittstenar som besökare kan slå sig ner på för att njuta av trädgården och av utsikten av över vackra sjön Väsman. Som sig bör i en japansk trädgård finns en välvd träbro och inte minst en torii - en japansk portal vid ingången från sjösidan.  Namnet på trädgården är Zento Garden. Zento är ett japanskt ord för framtidsutsikter och resan framåt.

Zento Garden är huvudsakligen finansierad av Hitachi Energy och till en mindre del av Ludvika kommun. Arbetet har utförts av bland annat LB Andersson Trädgård AB under projektledning från Samarkand2015. Trädgården är både en hyllning till Ludvikas långa historia och en symbol för nya relationer med Japan.

Den stora transformatorlådan i Zento Garden är ett världsrekord. Krafttransformatorer för världens högsta spänning byggdes nämligen 2018, av nuvarande Hitachi ABB Power Grids, för ett projekt i Kina. Två stora transformatorlådor behölls i Ludvika. En av dem finns i Sockenstugeparken där den fyllts med ett energilager som ska förse samhällskritiska funktioner med el vid en eventuell kris.

I samband med firandet av att det är 120 år sedan Elektriska Aktiebolaget Magnet (ASEA) startade verksamheten i Ludvika invigdes Zento Garden. På plats fanns representanter från näringslivet, företagets kunder och partners samt akademin. För att nämna några; koncernchef Claudio Facchini, Prins Daniel, landshövdingen Ylva Thörn, näringsminister Ibrahim Baylan, Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson, Christian Schoenenberger, Schweiz ambassadör till Sverige, Jacob Wallenberg, vice ordförande ABB, Pereric Högberg, Sveriges ambassadör till Japan, Shigeyuki Hiroki och Japans ambassadör till Sverige. Värd för invigningen var Lars Lindblom, vd på Samarkand.


Själva invigningsceremonin hölls av Toshikazu Nishino, ordförande Hitachi Energy, vd Hitachi och Claudio Faccini vd Hitachi Energy som vattnade det nyplanterade bonsaiträdet i trädgården.

På grund av försiktighetsåtgärder i och med Covid-19 och kunde inte allmänheten bjudas in till invigningen, men vi hoppas att trädgården blir till nöje och rekreation för alla. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter