Grängesberg vinner utmärkelsen Årets BID

​​​​​​​På bild: Lars Lindblom, Petra Holmlund, Annelie Heijke, Iréne Andersson.  Fotograf: Jonas Persson. ​​​​​​​På bild: Lars Lindblom, Petra Holmlund, Annelie Heijke, Iréne Andersson. Fotograf: Jonas Persson.

Vid Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö den 21 maj fick Grängesberg ta emot det nyinstiftade priset Årets BID i tuff konkurrens med andra framgångsrika platser som arbetar med processverktyget. 

Genom ett imponerande samarbete och engagemang har det åstadkommits fantastiska saker och orten har förskönats och förbättrats på många vis


 

Samarkand har tillsammans med Ludvika kommun, Region dalarna, Svenska stadskärnor och en rad övriga intressenter genomför ett utvecklingsarbete för Grängesberg. Arbetet drevs efter den så kallade BID-modellen. 

Utvecklingsgprojekt för orten engagerade ett stort antal eldsjälar. Det starka engagemanget och arbetet med att göra Grängesberg mer attraktivt på olika vis fortsätter i den ideella arbetsgruppen Grängesfrämjandet. Läs mer på MittGrangesberg.se

På plats i malmö för att ta emot priset var eldsjälarna Annelie Heijke och Iréne Andersson samt Lars Lindblom (projektledare) och Petra Holmlund från Samarkand.

Juryns motivering:
Genom en noggrann tillämpning av Svenska Stadskärnors BID-modell har Grängesberg framgångsrikt kunnat upprätthålla ett imponerande engagemang och en omfattande delaktighet bland de olika aktörerna. Man har lyckats bibehålla en kontinuitet över tid, fortsatt vara kreativa med en positiv inställning, samt lyhörda för förändringar, vilket utgör några av de centrala principerna i detta arbete och är väsentliga framgångsfaktorer både för besökare och invånare.
Genom att omsätta idéer till verklighet, även de som tidigare tycktes vara omöjliga, demonstrerar Grängesberg en imponerande förmåga att förverkliga visioner och driva samhällsutvecklingen framåt.


Svenska Stadskärnor har sedan 2015 arbetat fram en unik BID-modell i Sverige inom stads- och platsutveckling som är anpassad efter svenska förhållanden och bygger på frivillig samverkan mellan offentliga och privata aktörer för att främja en plats attraktivitet. Hittills har modellen implementerats i fler än 30 städer/orter. BID (Business Improvement District) är en samverkansmodell med ursprung i Canada och nu spridd till stora delar av världen. Internationellt är det vanligt med en lagstadgad rätt att starta ett utvecklingsarbete inom ett geografiskt avgränsat område på demokratiska principer, men i Sverige har vi ännu ingen tvingande lagstiftning.

FÖR MER INFORMATION:

Lars Lindblom, vd AB Samarkand2015, (BID Grängesberg), 070-604 65 15, lars.lindblom@samarkand2015.com

Per Eriksson, juryns ordförande, Svenska Stadskärnor, 0708 70 67 66, per.eriksson@stadsrad.se
Inger Alfredsson, nationell samordnare, Svenska Stadskärnor, 0738 46 09 83, inger.alfredsson@svenskastadskarnor.se
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter