Ett år efter priset – Grängesfrämjandet fortsätter utveckla Grängesberg
För ett år sedan utsågs BID Grängesberg till Sveriges bästa BID-projekt för sitt framgångsrika arbete med att utveckla och lyfta orten Grängesberg på flera vis. Det ärofyllda priset för samhällsutveckling delades ut på Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö.
Utvecklingsgprojektet BID Grängesberg, som leddes av Samarkand2015, engagerade ett stort antal eldsjälar.
Idag lever arbetet vidare genom Grängesfrämjandet – en grupp eldsjälar som fortsätter försköna Grängesberg, steg för steg.
I maj 2024 mottog BID Grängesberg priset för bästa BID-projekt – ett erkännande för det engagerade och framgångsrika arbetet med platsutveckling i orten. BID, som står för Business Improvement District, är en modell för att förbättra och utveckla ett geografiskt område i samverkan mellan näringsliv, fastighetsägare, föreningar och kommunen.
Samarkand ledde projektet som tillsammans med Ludvika kommun, Region Dalarna, Svenska stadskärnor och en rad övriga intressenter genomförde ett utvecklingsarbete för Grängesberg. Arbetet drevs efter den så kallade BID-modellen.
Sedan projektet avslutades har arbetet dock inte stannat av. Tvärtom. Gruppen Grängesfrämjandet bildades i direkt anslutning till BID-projektets slut, och har sedan dess tagit stafettpinnen vidare med fortsatt fokus på att lyfta Grängesberg – både estetiskt och socialt.
I ett för dagen regnvått Grängesberg, den 21 maj, samlades Grängesfrämjandet för ett av alla uppföljande arbetsmöten. Mötet inleddes i Folkets Park. Med kaffe i muggarna och listor i händerna gick man igenom arbetsgruppernas "att göra-listor". Målet är att samordna insatserna, prioritera rätt åtgärder och att hålla engagemanget vid liv.
Efter genomgången tog deltagarna fram sina paraplyer för en gemensam promenad genom centrala Grängesberg. Fokus låg på att identifiera vad som fortfarande kan förbättras och förskönas. Det konstaterades att mycket redan har blivit bättre sedan BID-projektet drog igång – offentliga ytor har snyggats till och fått nytt liv. Men några nya behov upptäcktes också under rundvandringen. Bland annat noterades staket som behöver repareras och ogräs som bör tas bort för att förbättra intrycket av området ytterligare.
Grängesfrämjandets arbete är ett tydligt exempel på hur långsiktigt platsutvecklingsarbete kan skapa verklig förändring – inte bara fysiskt, utan också i människors attityder, engagemang och stolthet över sin ort.
Ett år efter priset fortsätter alltså engagemanget att blomstra i Grängesberg. Och kanske är just det den största vinsten av alla.
Samarkand håller i kvartalsvisa uppföljningar och utvecklingsdiskussioner. Platsvandringarna är ett exempel som Samarkand initierat. Det finns även en liten "BID-peng" kvar från projektet, för mindre insatser i Grängesberg. Nästa kvartalsträff blir i september och då blir det en platsvandring i Västra Grängesberg.
På platsen Grängesbergs egen hemsida MittGrängesberg.se kan du läsa mer om saker som händer på orten och om Grängesfrämjandet.
Nyhetsarkiv
- ▼ 2025 (19)
- ► 2024 (23)
- ► 2023 (22)
- ► 2022 (20)
- ► 2021 (19)
- ► 2020 (17)
- ► 2019 (19)
- ► 2018 (18)
- ► 2017 (11)
- ► 2016 (8)
- ► 2010 (2)
Länkar
Senaste nyheter
- Samarkands HögskoleCentrum avslutar intensiv vårtermin med över 340 skrivna tentor
- Sverige och Sydkorea stärker samarbetet för grön energiomställning
- Nytt partneravtal med Ljusnarsbergs kommun ska stärka regional näringslivsutveckling
- Samarkand Academy
- Ett år efter priset – Grängesfrämjandet fortsätter utveckla Grängesberg